’’Centrul de Consultanta, Analiza si Elaborare Proiecte-Fonduri Nerambursabile’’ oferă servicii complete de consultanţă specializată pentru analiza, elaborarea, implementarea si monitorizarea proiectelor cu fonduri 100 % nerambursabile din partea C.E. si Bugetului de Stat.
Pentru a putea beneficia in cadrul societatii dumneavoastra de fonduri 100 % nerambursabile din partea C.E. sau BUGETULUI DE STAT, va oferim un pachet sustenabil de servicii, impartit in 4 ( patru) etape:
In opinia noastra, la prezenta data, principiul antreprenorului cu privire la sursele nerambursabile, este: ”pregatirea proiectului intr-o forma de 95%, urmand ca la deschiderea sesiunii de depunere, sa armonizeze proiectul conform modificarilor legislative de la data respectiva, astfel, antreprenorul, are oportunitatea sa isi depuna proiectul final in timp util si in cadrul sesiunii deschise”, deoarece, nu exista un calendar de depunere clar, bine definit si un proiect corect elaborat, necesita timp, resurse umane, resurse materiale si financiare, nu realizat in graba sau „pe genunchi” multi antreprenori din Romania, rateaza sansa de accesare a unui fond nerambursabil, deoarece, nu estimeaza foarte bine, timpul si resursele necesare, elaborarii unui proiect.
Importanta colaborarii dintre beneficiar si consultant pentru generarea unei aplicatii viabile
Finantarile nerambursabile au constituit peste tot in Uniunea Europeana, un motor al cresterii economice si a competitivitatii firmelor. Aceste fonduri reprezinta cea mai ieftina sursa de finantare pentru dezvoltarea firmelor, deoarece nu exista rambursarea sumei acordate, iar costurile auxiliare sunt chiar sub nivelul dobanzilor acordate de banci. Aceasta sursa de finantare nu este insa extrem de usor de accesat, necesitand un efort concertat din partea beneficiarului si din partea consultantului. Exista firme care au accesat prin forte proprii acest tip de finantari insa de regula, majoritatea firmelor au nevoie de un sprijin suplimentar din partea unui consultant.
Din acest motiv succesul unui proiect depinde atat de know-howul consultantului cat si de sprijinul acordat de catre beneficiar. Toate acestea concura la elaborarea unui dosar de finantare de inalta calitate.
Finantarea nerambursabila este un proces complex
De obicei complexitatea dosarului de finantare este destul de ridicata, astfel incat un consultant, oricat de bun ar fi, nu poate elabora un proiect de finantare fara informatiile de prima mana furnizate de cel care stie cel mai bine mersul afacerii, si anume beneficiarul. In acelasi timp, un beneficiar nu dispune de obicei de experienta necesara optimizarii documentatiei pentru a mari sansele ca proiectul sa fie aprobat pentru finantare.
Oportunitatea finantarii nerambursabile vine la pachet cu o concurenta acerba;
Firmele romanesti au ințeles imediat importanta acestei surse de finantare si au depus foarte multe proiecte pentru operatiunile care se potriveau proiectelor acestora;
Concurenta acerba sanctioneaza orice greseala in elaborarea documentatiei
Numarul mare si nivelul calitativ al proiectelor depuse sanctioneaza orice greseala, oricat de mica in elaborarea documentatiei dosarului de finantare care trebuie considerata ca un document de marketing. Acest lucru este datorat faptului ca evaluarea se efectueaza numai in baza acestei documentatii si, eventual a clarificarilor solicitate de catre evaluatori pentru intelegerea deplina a acestei documentatii.
Simbioza dintre beneficiar si consultant
Beneficiarul cunoaste foarte bine domeniul sau de afaceri si poate stabili obiective realiste si se poate pozitiona foarte bine pe piata. Insa o pozitionare corecta pe piata si obiective realiste sunt conditii necesare, dar nu suficiente pentru a avea succes in solicitarea de fonduri nerambursabile. Pe langa acestea, documentatia trebuie sa fie cat mai clara pentru un evaluator independent si sa indeplineasca cat mai bine criteriile de eligibilitate ale operatiunii in cadrul careia se depune proiectul. In acest moment intervine experienta consultantului, care poate obtine, prin intrebari tintite, informatii relevante pentru indeplinirea intr-o masura cat mai mare posibila, dar in acelasi timp realista, a criteriilor de elgibilitate ale operatiunii. In plus experienta consultantului ii permite gestionarea procesului de elaborare a documentatiei si de comunicare cu autoritatile. Cerintele diferitelor operatiuni sunt extrem de variate, diferentele fiind de cele mai multe ori de nuanta, care nu sunt evidente la o cunoastere superficiala a ghidurilor solicitantului, in baza carora se ia decizia de acordare a finantarii pentru proiectele depuse.
Beneficiile colaborarii stranse dintre consultant si firma care depune proiectul de finantare
Un alt avantaj al colaborarii cu un consultant bun este sprijinul acordat de acesta privind intregul domeniu de activitate al firmei. El poate oferi sfaturi pertinente privind optimizarea ideii de afaceri, pe baza experientei acumulate in cadrul altor firme din acelasi domeniu de activitate sau un domeniu de activitate asemanator.
De exemplu consultantul poate verifica veridicitatea informatiilor detinute despre piata, poate sugera modalitati de implementare a proiectului care au avut succes in alte companii, modificari ale solutiei tehnice care sa permita obtinerea unui punctaj mai ridicat, precum si mentinerea coerentei dintre cererea de piata, obiectivele proiectului, solutia tehnica pentru atingerea acestor obiective, bugetul proiectului si analiza financiara.
Colaborarea stransa dintre un expert al beneficiarului si un consultant scade riscul neintelegerii termenilor si terminologiilor specifice, si face cerintele proiectului mai usor de inteles. Fiecare industrie are propriul limbaj plin de acronime si termeni tehnici. Este important ca acest limbaj sa fie utilizat de catre ambele parti pentru a nu se produce neintelegeri care conduc la neclaritati in documentatia proiectului de finantare. Chiar daca expertul beneficiarului cunoaste in profunzime domeniul de activitate, este foarte utila implicarea unui consultant, care cunoaste cerintele si poate furniza o privire exterioara asupra problemelor firmei. Personalul beneficiarului care este implicat in activitatea de zi cu zi a companiei poate sa nu observe solutii evidente la problemele din cadrul procesului si o persoana competenta in domeniu, dar care provine din exterior, le observa imediat.
Importanta factorului uman in succesul oricarei idei de afaceri
Indiferent ce tehnica sau metodologie este utilizata, ce instrumente sunt puse la dispozitie, in ce industrie se lucreaza o componenta extrem de importanta a succesului este cea umana. Oamenii trebuie sa foloseasca intr-un mod adecvat instrumentele pentru atingerea scopurilor proiectului. Este important sa dispui de oameni competenti, cu experienta si cunostinte cu care sa lucrezi si de la care sa poti invata.
Consultantul are un rol important in gasirea si dezvoltarea unei solutii optime pentru afacerea beneficiarului. Acesta poate suplini deficitul de know-how sau de informatii care ar putea exista la nivelul beneficiarului.
Particularitati ale contextului romanesc al finantarilor nerambursabile
In cazul Romaniei o complexitate aditionala este capacitatea administrativa redusa a autoritatilor care conduce la introducerea unor cerinte incomplete sau incorecte.
Un consultant are experienta necesara pentru a sfatui beneficiarul privind modul de raspuns in asemenea situatii, de cele mai multe ori prin depunerea unor solicitari bine argumentate de modificare a acestor cerinte cu unele realiste si logice.
Capcane care pandesc chiar si proiectele bune
Beneficiarul trebuie sa inteleaga toate nuantele implicarii in procesul depunderii cererii de finantare si implementarea proiectului. Un consultant bun va insoti beneficiarul din momentul adaptarii ideii de afaceri la cerintele operatiunii relevante pana la sfarsitul implementarii proiectului si primirii ultimei rambursari din partea autoritatii de management.
Un beneficiar poate sa piarda o finantare nerambursabila printr-o decizie care nu tine cont de restrictiile, nu intotdeauna evidente in ghidurile solicitantului impuse de implementarea proiectului. Spre exemplu calcularea unei finantari intermediare fara a se tine seama de posibilitatea ca rambursarea partiala a fondurilor sa fie intarziata si astfel implementarea proiectului sa fie blocata, ducand in cele din urma la pierderea intregii finantari.
Un alt exemplu ar fi inceperea proiectului chiar si cu o zi inainte de semnarea contractului de finantare, ceea ce duce nu numai la pierderea eligibilitatii cheltuielilor efectuate cu acea ocazie, ci la pierderea eligibilitatii tuturor cheltuielilor din cadrul proiectului, prin urmare a intregii finantari nerambursabile.
Un proiect bun poate esua in cazul in care exista o slaba cooperare intre echipa de implementare din cadrul firmei si consultant. Aceasta se poate intampla fie prin neintelegerea de catre consultant a tuturor aspectelor ideii de afaceri si prin urmare prin elaborarea unei documentatii de finantare de slaba calitate sau atunci cand consultantul nu reuseste sa se faca inteles de catre beneficiar in ceea ce priveste necesitatea realismului ideii de afaceri si a adaptarii acesteia pe cerintele operatiunii adecvate sau pertinente.
Concluzii
Serviciile de consultanta acopera o gama extinsa: inginerie, arhitectura, economie si finante, gestionarea implementarii, achizitii. Scopul consultantului este de a obtine cea mai buna calitate posibila dintr-un proiect, iar acest lucru se poate obtine in baza a patru principii de baza: economie, eficienta, sanse egale pentru firmele eligibile si transparenta. Pana la urma de finantarea nerambursabila beneficiaza firma care a depus proiectul si nu consultantul. Consultantul este un instrument de lucru de care ai nevoie pentru a-ti atinge scopul – implementarea proiectului. O firma trebuie sa obtina aceste finantari pentru proiecte viabile economic care aduc beneficii pe termen lung. Un consultant competent va ajuta beneficiarul in selectarea ideilor de afaceri care sunt economic viabile din multitudinea de idei de afaceri pe care managementul mediu sau superior al firmei intentioneaza a le implementa.